Godkänd hingst?

Jag slutar aldrig förvånas av hur hemmablinda vissa är när det gäller sina egna hästar. Hur svårt kan det vara att avgöra om ens hingst håller måttet eller inte? Tydligen väldigt svårt för vissa. Det är mycket som krävs för att få en hingst godkänd det räcker inte med att kulorna är kvar och en medioker stam. Även om nu hingsten räcker till vad är det som säger att stoägarna tycker hingsten håller måttet? det finns så många hingstar att välja på att det inte ens räcker med att få den godkänd utan hingsten måste verkligen ha något extra, allt måste vara tipptopp.
Det lönar sig inte att ha en hingst på en hingststation och så får den bara 5 ston om året. Om man tittar på betäckningsresultaten så är det inte så jämt fördelat utan tyvärr är det mycket matadoravel, något jag tycker man borde begränsa ta Corlensky G som exempel, på tok för många ston för en sådan ung hingst det året han fick över 200!
Hingsten ska ha något att tillföra aveln, anledningen att försöka få den godkänd ska inte vara att "jag vill ha en godkänd hingst"
Årets Bruksprov var det väldigt många hingstar som man verkligen undrade vad dom hade där att göra, tycker det är synd att lägga ut så mycket pengar, energi och hopp och så slutar det med pannkaka bara för att det saknas lite självkritik.
Alla kan inte vara bäst så är det bara.


Kommentarer
Postat av: Rebecca

Håller med, samtidigt tycker jag inte att bruksprovet fungerar som det ska heller och domarna borde kanske vara kunnigare? Titta bara på historien med Careme som gjorde succe i Tyskland efter att ha blivit ratad i Sverige. Han hade uppenbarligen en svacka, kan ju vara växtperiod t ex. Och blir då inte godkänd för att sedan få 10 10 10 i Tyskland på 70-dagars och bli godkänd i Sverige den vägen istället. Där tycker jag att ägarna ska ha stor cred för att de visste att de hade en topphingst i stallet och inte gav upp.



Men visst, det har inte vart supermaterial på bruksprovet de sista och kanske ska man gallra hårdare från början med vilka man rekomenderar och inte?

2009-12-01 @ 14:33:46
Postat av: Grisans matte

Landjunker II är ju ett till exempel, lysande poäng, över 30 avkommor i internationell svår klass, men ASVH underkände honom ändå. Det blodet finns redan i Sverige hette det. Ja, dåvarande ordf i ASVH hade en hingst m liknande stam...

2009-12-01 @ 21:34:36
URL: http://minvackraste.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0