Häst människor

Hästens gener snarlika människans Forskare har kartlagt hästens arvsmassa. Resultatet visar att det finns stora likheter mellan människans och hästens gener.
Därmed kan forskarna med hjälp av hästens gener lättare få fram läkemedel som kan bota människor.

Kerstin Lindblad-Toh är professor vid Uppsala universitet och ansvarig för kartläggningen av ryggradsdjur vid Broad Institute i Boston, USA rapporterar Vetenskapsradion SRP1.

– Det finns mer än 100 sjukdomar som i princip är samma hos hästar och människor. I och med att det är lättare att hitta sjukdomsgener hos hästar så kan man då ta genvägen från hästens sjukdomsgener till mänskliga patienter och kanske hitta samma gener där, säger Kerstin i programmet.

Kartläggningen av hästens arvsmassa är inte enbart intressant för medicinforskare. Den kan även vara viktig för dem som sysslar med avel. På samma sätt som det går att hitta sjukdomsgener går det också att hitta gener som styr de egenskaper man vill få fram hos hästen.

Källa: Tidningen Ridsport

Tycker detta är riktigt intressant. Men jag hoppas inte att detta innebär en massa djurförsök på hästar.
 Det finns en anledning att man inte ska hålla på för mycket med inavel eller "linjeavel" som det så fint kallas med tanke på ärftliga sjukdomar/defekter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0