Liiite skillnad?

Ja det får man allt säga att det är på Zangerseides fölauktion mot Flyinges fattiga auktion.
Jag tänkte ju åkt till Flyinges auktion med vårt föl, men sedan så fick jag höra att det ofta är så dåligt betalt för fölen så då struntade jag i det. Tur var väl det för det var inga bra priser dom fölen såldes för och en del fick ju ta tillbaks fölen för det var skambud. Riktigt sorgligt tycker jag. Varför ska man ens föda upp föl när ingen vill betala för dom? Då är det ändå sveriges finaste föl som finns där. Tänkte iaf dela med mig vilken succé Zangerseides fölauktion var om man jämför:

På Zangersheides fölauktion såldes 58 hoppföl för 5.9 miljoner kronor. Högsta budet blev 34 000 euro och lägsta 3 500 euro. Lisen Bratt Fredricson ropade in ett stoföl.

Auktionen hölls två kvällar under Unghäst-VM , 25 och 26 september. 60 föl var anmälda, 58 visades. Alla registrerade i Zangersheides stambok.

Toppfölet för 34 000 euro såldes den andra kvällen. Det var ett fuxfärgat hingstföl efter Flipper d´Elle - Carthago Z - Quidam de Revel. Flipper d`Elle är efter Double Espoir - Jalisco B. Den sistnämde är även fadershingst till Quidam de Revel.

Fölet heter Frenchman D.S Z. Mödernet går tillbaka till Sakilly som gett många topphästar och som tillhör stofamilj NL-023.
Näst dyraste fölet såldes också den andra auktiosnkvällen. Det var Paul Schockemöhle som slog till på hingstfölet L´Etoile Z e. L´Arc de Triomphe Z - Quattro B - Acord II. L´Arc de Triomphe Z är efter Landor S - Pilot.

Paul Schockemöhles bud slutade på 20 000 euro.
Lisen Bratt Fredricson slog till på stofölet Nareva vt Willebeke Z e. Nabab de Reve - Diamant de Semilly - Sibersee. Hon bjöd upp till 12 000 euro för den SF-stammade fölet.

Stammarna var mycket varierande. Men en av de mest förekommande fadershingstarna var Quidam de Revel, oavsett led.
Första kvällen låg snittpriset på 9 017 euro. 8 700 för hingstfölen och 9 333 för stofölen.

Andra kvällen var snittpriset 10 357 euro. 10 868 för hingstfölen och 9 278 euro för stofölen.


Här står lite om Flyinges auktion:

AVELSKRÖNIKA: Årets Elitfölauktion nere på Flyinge blev detta andra år den genomfördes, ingen större hit, vare sig det gällde antalet sålda föl eller priser. Fyra fölungar såldes av 28 stycken anmälda!

Endast 4 st föl blev sålda ikväll, pris 25-102.000kr. Trots att det fanns publik på plats så fanns det ingen köpvilja. Detta trots att det fanns riktigt fina föl att bjuda på! Det fanns fölungar som var intressanta både för ögat och med mycket spektakulära stamtavlor. Det fanns fölungar som var resultat av flera generationer framgångsrik avel, som förblev osålda! Många av fölen på auktionen fick inga bud alls! Uppfödarna ville heller inte sälja sina fölungar, till vilket pris som helst. Man avböjde priser på 40-50 000 kronor med förväntningar på att istället få 75- 80 000 kronor.

Om det ska finnas årliga fölauktioner i Sverige, så är det en fråga som hela den svenska uppfödarkåren måste bilda sig en uppfattning i! Ska vi dem här auktionerna eller inte? Vilket pris är uppfödarna under själva uppbyggnadsskedet, beredda att betala för att få en årlig återkommande auktion i framtiden? Kan den svenska uppfödarkåren tänka sig några sura år i början så att auktionen kommer igång och det lossnar lite mer? Eller ska vi ge upp och konstatera att det går ändå inte? Väljer vi att se på vår egen proffession som vinnare eller förlorare? Vad vill vi egentligen med vår inhemska avel? Vilka avlar vi egentligen för?

Tänkvärt är det, det är förmodligen bäst att leta efter köpare utomlands som är beredda att betala för ett fint föl.
Har ni några tankar om detta?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0