Bett?

Funderar på att inhandla ett nytt bett nu under tiden jag rider lydnad, behöver verkligen ha något som får henne att lyssna!
Funderar på dess alternativen
Nathe kombinationsbett


Hemmabygge tränsbett+hackamore


Myler kombinationsbett

Vad har ni för erfarenheter av dessa bett, vill höra allt både negativt och positivt!
Är trist att köpa ett bett för över 3000 kr som hästen inte alls funkar på, been there done that...

Kommentarer
Postat av: Amanda L

Jag hade nog kört på tränsbett+hackamore mest för att det knappt är värt att lägga så mycket pengar på ett bett som man bara använder lite då och då!

2011-04-21 @ 23:40:43
URL: http://showjumpingbyamanda.blogg.se/
Postat av: Anonym

jag rider på vanligt tränsbett på min ponny :P vad har du för "problem" alltså, varför betslar du på henne med dessa lite "starka bett"??? gillar din blogg!! :) kram!

2011-04-22 @ 00:18:32
Postat av: ELin

Använder "hemmabygge" hack med långa skänklar tillsammans med ett novabett. Har provat mig fram till vad hästen funkar bäst på för mundel :)Finns många möjligheter att prova sig fram och just att man kan välja om man vill ha 2-delad, 3-delad eller rak mundel och skifta som man vill :)

2011-04-22 @ 00:19:55
Postat av: Jojjo

Har du testat henne på Gags ngn gång? Tycker väldigt mkt om det bettet! Ger bra effekt om man vill få ett skarpare bett, men man kan vara jättefin i handen tummenupp

2011-04-22 @ 00:38:00
Postat av: linnea

Jag skulle inte köpt någonting utav betten. Om du köper ett skarpare bett gör inte din häst lydigare. Det är bättre att rida lydnad med vanligt tränsbett. Man använder ju mest dessa bett när man rider banor och vill ha mera koll. För om du rider bara med skarpa bett så kommer hästen bara bli starkare. Dessa kombinationsbett är ju otroligt skarpa. Så man ska ändå vara försiktig. :)

2011-04-22 @ 02:20:45
URL: http://linneaalatalo.blogg.se/
Postat av: Sofia

Håller med, tränsbett och hackamore hade jag testat först. Antar att det är någon form av tryck på nosryggen mha bettet du vill ha, då är det ju smart att testa det man redan har först. Annars kan du nog säkert låna något av de andra. Fråga läsarna om någon har och vill låna ut :)

2011-04-22 @ 03:19:34
Postat av: Carolin

Har kört på "hemmabygge" tränsbett o hackamore o sen ridit på två tyglar. Tycker man kan kombinera lite själv då i vilket av betten man vill ha mest förhållning. Hoppas du hittar de som funkar för er :-)

2011-04-22 @ 07:58:13
Postat av: Nadja

Tyvärr har jag inte erfarenhet av någon av de betten, men om du har grejjer hemma kan du ju prova hackamore + tränsbett? :)

2011-04-22 @ 09:01:08
URL: http://nadjaeriksson.bloggplatsen.se
Postat av: Sofie

Jag har ett kombinationsbett, hade jag varit som dig hade jag kört på ett hemmabygge, eftersom du inte själv kan styra vilket av betten som ska ta mest annars. I mitt fall hade jag hellre haft mer styrka på hacket än bettet, men som sagt det går inte att styra på mitt iaf.

2011-04-22 @ 09:44:49
Postat av: Anonym

Jag har det översta, fast det med lite längre skänklar och en delta i rep. Tycker det är ett kanonbra bett, man får väldigt lite i handen, men samtidigt är det inte så himla skarpt bett, dessutom går det att ställa in med den skruven som sitter på sidan av skänklarna, desto längre ner desto mildare.

2011-04-22 @ 09:54:22
Postat av: Lovisa

Jag har testat ett kombinations bett på min häst. Jag plockade ihop ett eget med vanligt tredelat+vanligt hackamore och det funkade super. Ab hackamoret fick jag tryck på näsryggen och fick hästen att arbeta avslappnat i lägre form och ta förhållningarna mjukare och tredelade bettet gjorde det lättare att svänga och hjälpte till att få fram en bättre förhållning. :)

2011-04-22 @ 10:08:10
URL: http://lovisars.blogg.se/
Postat av: Lina

Jag skulle hellre vilja ha ett lydig häst på ett vanligt två/tredelat istället för att betsla upp hästen för att få den lydig...

2011-04-22 @ 10:53:19
Postat av: Lina - Vinn ett Glen Gordon-pannband från Hippoteket!

Jag tycker inte man ska behöva betsla upp utan rider helst på så milt osm möjligt :)

2011-04-22 @ 11:29:36
URL: http://sallberglina.blogg.se/
Postat av: moa

Jag skulle inte betsla upp min häst bara för att få den lydigare. En mjuk och lydig häst får man genom att man rider den på rätt sätt, inte genom att rida med skarpare bett. Gäller även på stora hästar, att man måste ha skarpare bett på dom är bara struntsnack, rid mera istället. Rider själv på stora hästar. Blir så ledsen när såna diskussioner kommer upp. Vilken häst skulle inte vara lydig med ett sånt där bett i munnen+nosryggen? Men om man bara betslar upp istället för att ta tag i det verkliga problemet kommer man få ännu mera problem sen, inte minst i hoppningen.Tack för en bra blogg i övrigt

2011-04-22 @ 12:20:39
Postat av: Caroline

moa:

Vaknat på fel sida idag, varför så aggressiv?

Vad har hästens storlek med vilken betsling den trivs bäst på?

Vad är rida på rätt sätt som du talar om?Rid mera säger du vad menar du med det?Eftersom jag har löst detta problemet på min häst X antal gånger förut så vet jag vad jag pratar om. Vad som funkar på henne, det vet inte du. Hur ska man kunna rida lydnadsövningar när hästen inte lyssnar då lär den sig inte ens något av övningarna, har man otur så blir det istället bara värre eller att hästen skadar sig.

Varför kan man inte betsla upp och samtidigt ta tag i problemet, varför måste det ena utesluta det andra. Varför tror du att alla dessa bett finns?Jo för alla hästar är inte stöpta i samma form. Jag har aldrig fått följdproblem av att betsla upp.

Jag kan korta och länga utan problem men så fort jag ens styr upp mot en bom på marken så drar hon bara, detta är ett övergående problem alltid likadant efter ett uppehåll från hoppningen. Hon kräver att man tränar mycket och ja under denna nötningsprocess så underlättar det med ett lite skarpare bett.

2011-04-22 @ 12:55:35
URL: http://internationalshowjumping.blogg.se/
Postat av: Tilde

Håller inte med alls om det du skrev till Moa. Anledningen till att det finns så många bett har väldigt lite med oss hobbyryttares hästar att göra. Betten har utvecklats för betydligt mer kompetenta ryttare men bettföretagen tar (givetvis) chansen att sälja vansinniga konstruktioner till extrema överpris bara för att "hästen blir lydig på det bettet"Även jag har en häst som stack över bommar. Problemet löstes genom att verkligen JOBBA med hästen, både på bana, ute och över bommar och vips (för det tog faktiskt inte så långt tid) så hade jag en häst som i balans och takt kan ta sig över bommar. Jag rider på ett tredelat eggbett. Det var givetvis inte så kul att sitta där i början med ett halvt ton häst i handen, men det var definitivt värt det.

2011-04-22 @ 17:03:40
Postat av: Konrad

Jag tycker du gör helt rätt - att betsla upp betyder ju inte att man måste slita i det skarpare bettet, men man kan påminna hästen om att LYSSNA då det behövs. Och sen betsla ner när det går, om det fungerar bäst så.Vem säger att enbart ett tryck i munnen (typ vanligt tränsbett) är skönast för hästen? Kanske tryck på nacken/nosen (typ bett med hävstång, hackamore) är precis lika behagligt (eller obehagligt)?(Mylerbettet har jag testet, gillade det inte alls. men kanske funkar på en annorlunda häst? Hackamore upplever jag som ganska mjukt, men brukar rida på ponnyhack)

2011-04-22 @ 19:25:27
Postat av: pu

Bra att du vågar betsla upp lite så hästen får ett "wake up call" och sedan kanske betsla ner igen.Så jag tänkte rekomendera dig "waterfordbettet" det är fem sammankopplade kulor som funkar utmärkt på min häst som är lite wild and crazy, innan jag hittade bettet fungerade ingenting, hävstänger var inget att tänka på om man inte ville studsa fram/åt sidan och andra tränsbett osv. funkade inte alls och jag var väldigt skeptisk till att det skulle funka, jag menar det är ju bara ett "vanligt bett" men vilken skillnad det gör, Hästen blir uppmärksam och kommer tillbaka efter hinder, och jag tror verkligen att det kan funka för din häst om jag har förstått det rätt, många vänner har testat det och är übernöjda med det och jag kan verkligen rekomendera det! :) Hoppas det löser sig, bettproblem är verkligen inte kul.

2011-04-22 @ 21:16:51
URL: http://zivaldi.blogg.se/
Postat av: moa

jag menar bara att hästen ska ju vara lydig och uppmärksam på ryttaren oavsett vilket bett man rider på och man får ju gå tillbaka till grunderna om hästen börjar ex. börjar dra mot hindrena. För då har den ju tappat uppmärksamheten på ryttaren. Det är här man då betslar upp och får då hästen mer uppmärksam på det sättet och sedan när det funkar betslar man ner igen. Och så går det så i omgångar. Jag går då hellre tillbaka ett par steg och börjar om att jobba med halvhalter och halter innan hindrena så hästen lyssnar på det sättet. Utan att slita i bettet för det tycker jag inte heller okej, men man får ju va konsekvent i det läget och låta det vara jobbigt ett tag. Jag tycker då man får en häst som är lydig på ryttaren och inte på bettet. Och nej, jag vet inte hur din häst funkar, det vet du och jag menade inte så heller men allt för ofta tycker man sig se att folk bara byter bett för att lösa problemet på det sättet och det är sånt som jag blir lite upprörd på. Detta är ju en känslig fråga som väcker debatt och jag tycker det är intressant.Hoppas du får iordning på henne :)

2011-04-23 @ 12:39:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0