Gott Nytt År!

Ville bara gå in här en snabbis och önska alla ett Gott Nytt År!Hoppas 2010 blir ett betydligt bättre år än 2009:)


Veckans Fynd!

Veckans fynd är ett stalltäcke från Horseware. Du hittar det på www.henrikssonsridsport.se för endast 499 kr! Klicka på erbjudanden där hittar du det:)Kallt

är det idag det var -7,4 idag när jag red men jag hade på mig så mycket kläder att det blev för varmt istället Verkar ju som att snön kommer ligga kvar ett tag till. Nu går det till och med att galoppera i paddocken så det var kul. När jag stod och gjorde iordning Orianda så satt en av kattungarna bakom henne och lekte när jag helt plötsligt hörde massa pip då hade han hittat en liten näbbmus som han lekte med, snabbt fångade jag musen och bärde iväg den, ville inte att den skulle plågas ihjäl, så fruktansvärt söt.
Igår var förresten veterinären här för att titta på Kotten, hon blev ju sparkad på julafton. Han tyckte det var jättebra att vi medicinerat henne med Metacam och Penicillin, hade det hemma. Han rakade runt såret och sprutade rent, det var hela 4 cm djupt. Sedan fick vi också Strepticillin sprutor som vi ska spruta in i såret varje dag och fortsätta med Metacam+Penicillin. Sparken hade tagit på benhinnan och inte på leden som tur var.  Så hon lär bli helt återställd.

Orianda efter jag ridit, helt omöjlig att ta kort på när ingen håller, stå still är ju väldigt svårt:)Hur kallt är det hos er idag?


Varning!

Köp inte det här Eskadrontäcket:


Så jävla dålig kvalité, har använt det 4 ggr nu och det har redan gått sönder två gånger! Först rök ena bogspännet sedan igår så gick ena knäppet på bensnöret av. Verkar vara mer ett leksakstäcke än ett som faktiskt en häst skall använda. Det är alldeles för klent material på alla spännen.

Jobbigt..

Nu vill jag verkligen att snön ska försvinna... min häst har också fått nog. Har nämnt tidigare att hon är väldigt rädd för snö och speciellt när det ligger snö på taken och det börjar smälta så det droppar. Igår vågade hon inte ens äta sitt hö ute för hon var så rädd, sedan när jag skulle ta in henne för att rida så ville hon först inte gå in i stallet för hon var så rädd, sedan när jag skulle ställa upp henne i stallgången så ville hon inte stå still och rev ner hinkar och annat när hon kastade sig runt i skräck:S sedan gick det inte att borsta vänstra sidan för då blev man upptryckt i väggen för hon ville inte stå mot utgången där det droppade från taken. Sedan när jag skulle rida så vågade hon knappt gå åt något håll för det droppade ju överallt...efter ett tag blev hon lite bättre men  skrittade bara en kort stund sedan gav jag upp.
Idag var hon livrädd i stallet igen enda sättet att få henne att stå still i stallgången så man kan sätta fast henne i uppbindninglinorna är att ha kedja på henne annars går hon bara iväg haha jaja herregud ibland undrar man om man befinner sig på ett dårhus eller vad det är frågan om.
Men efter dagens ridtur så var hon mycket lugnare för nu droppar det inte från taken längre.

Stor häst?

Har du en stor häst eller bara en häst med stort huvud så är inte utbudet det bästa i Sverige. Tänkte därför tipsa om märken som säljer träns i strl X-full, vissa märken säljs i Sverige, andra inte.
Vi börjar med Antares, priset varierar mellan ca 3-4000 krSedan har vi CWD priset ligger på ca 2 300-3 000 kr:

Nästa är Arc de Triomphe priset ligger på ca 2500-3 000 kr:


Nästa är Edgewood priset ligger på ca  1700- 2 500 kr:Jaguar har även dom träns i X-full pris ca 3500-4 000 kr:


Sedan finns det givetvis massa andra märken som Stübben, Jeffries, KL Select, Otto Schumacher, Stephen´s, Bobby´s, Ovation m fl som också har träns i X-full.

Copycat

Ja det kan man säga att Eskadron är med dessa schabraken:


Väldigt likt Scarpati:

Benskydd

Har märkt  att många undrar varför jag har benskydd på i hagen. Att börja ha skydd i hagen är något av det bästa jag har gjort. Förut då fick hon lätt småsår i hagen och även om det inte gör någon större skada så tycker jag det är väldigt onödigt, och ett litet sår kan även det bli infekterat så små sår ska man inte förringa som man brukar säga. Jag har ett par jättebra ventilationsskydd från Pessoa, funkar lika bra på sommaren som på vintern. Jag lindar även bakbenen, detta pågrund av att lindor skyddar bättre och är mjukare, har lindor året runt för att hon har lätt att få mugg på ett av sina bakben lindorna skyddar då både mot mugg och eventuella sår. Jag lindar med padd och fleecelindor.
Vet att det finns en risk att hästen fastnar med lindor och på så sätt skadar sig men för mig känns risken betydligt större att hästen skadar sig utan lindor. Lindor leder heller inte till överhettning eller andra fuktskador på benen inte ens på sommaren vilket många tror att det gör. Jag har givetvis aldrig på lindor och skydd i boxen, min häst går aldrig ute på natten på sommaren heller så jag slipper det problemet också.
Har din häst skydd i hagen, varför/varför inte?

Världens bästa hagskydd:


How much?

Har tänkt lite på hur olika man värderar saker och ting och vad som prioriteras. I detta fall tänker jag på häst och ryttarutrustning. För min egen del har jag rätt olika syn på vad saker och ting är värt i mina ögon och hur mycket jag är beredd att betala för det.
Tillexempel så är det för mig som för många andra att nummer 1 på prioriteringslistan är en bra sadel.
Jag har ingen övre gräns på vad en sadel får kosta men jag är ändå ekonomisk och skulle inte köpa en sadel för 50 000 kr men 30 000 kr går bra.
När det kommer till träns går min gräns någonstans vid 3 000 kr helst inte mer. Ett bett lägger jag max 3 000 kr på.  Schabrak max 1 000 kr om det inte är ett väldigt fint så kan jag lägga ut lite mer. Täcken brukar jag ofta köpa på rea just för att jag tycker inte ett täcke är värt så mycket. Skulle max betala ca 2 000 kr för ett täcke, det dyraste jag har kostade kanske 1 700 kr så jag köper alltså inga Rambo täcken utan Rhino istället, täcken går lätt sönder iaf för min del. Jag har alltid prioriterat hästens utrustning och är snålare på mina egna kläder, just för att det är så mycket tråkigare att köpa till sig själv. Min GPA Speed air köpte jag på rea för 2 100 kr, JW hjälmen köpte jag dock till fullpris 2 800 kr. Till vardags rider jag med en Cavallo jacka köpt på rea för 1 000 kr, eller Equiline jackor båda köpta på rea. Mina stövlar är från Cavallo måttbeställda gick på 4 000 kr.
Vad prioriterar du? Hur mycket är du beredd att lägga ut på utrustning?


Tävlingsplanering 2010

Satt och tittade lite på tävlingsterminen idag, nu har ju inte alla tävlingar kommit upp där ännu så det kommer att ändras i min planering sedan men såhär ser min preliminära planering ut för tävlinssäsongen 2010:

v6  10-02-13  Alingsås Ryttarsällskap Lok

v10  10-03-14  Svenljunga Ridklubb Lok

v16  10-04-24  Lilla Edets Ridklubb Reg

v20  10-05-23  Billdals Ridklubb Lok

v22  10-06-06  Tranemoryttarna Reg/Lok

v24  10-06-20  Bollebygds Ridklubb Lok

v30  10-07-30--01  Varbergs Ridklubb Reg

v32  10-08-13--15  Kungsbacka Ridklubb Reg/Lok

v34  10-08-29  Svenljunga Ridklubb Reg

v35  10-09-03  Föreningen Fjärås Hoppryttare Lok

v37  10-09-17--18  Alingsås Ryttarsällskap Reg/Lok

v38  10-09-25--26  Borås Fältrittklubb Reg


Julklappar

Nöjdast var nog hunden som låg på alla julklappspapper och sov:


Jag å syrran:


Jag fick lite saker till mig och hästen ett par Equiline ridbyxor, Kingsland benlindor och ett grimskaft:)


Utöver hästsakerna så fick jag också en YSL mascara, presentkort på H&M och ett på Topshop, linne, bok, DKNY parfym, Dyrberg & Kern örhängen, Michael Jackson cd This is it, tavla, mjukistofflor och såklart pengar:)
Vad fick du i julklapp och blev du nöjd?

God Jul??

Ja vad ska man säga.. julen började bra med en härlig julridtur på glada hästar.. men sedan hände något riktigt tråkigt.
Efter att vi hade ridit klart och gjort iordning hästarna för hagen så släppte min syster ut Kotten i hagen där hon går med Rova  ett annat halvblodssto vi har. Helt plötsligt så kommer Rova i full galopp och kastar sig mot Kotten som står vid staketet, hon kommer inte undan och blir sparkad 3 gånger.. det bara small till när hon träffade benet:( det gick så fort.. Jessica sprang ner för att se hur det gick med henne, för att mötas av en fruktansvärd syn, blodet bara forsade nerför ena bakbenet antagligen så måste sparken träffat någon ven eftersom det blödde så kraftigt, jag sprang fort in i sadelkammaren och hämtade bomull, tryckförband och elastisk linda. Jag har svårt för blod och så mycket blod har jag aldrig sett snön blev röd och svansen droppade blod det bara rann nerför benet så jag snabbade mig att lägga ett tryckbandage. Vi ledde ut henne från hagen och tog in henne, inväntade att det skulle sluta blöda eller om vi skulle ringa veterinär akut. Som tur var slutade det blöda så vi lade om bandaget sedan och tvättade av benet från allt blod. Stackars Kotten får se hur illa det är. Det är verkligen hemskt att hästar kan vara så elaka mot varandra, som tur är det inte många hästar som är SÅ elaka. Blir så ledsen för Kottens skull, önskar jag kunde ta hennes smärta.
Jag som var så glad och njöt efter en trevlig ridtur, hade gjort det lite juligt med röda benlindor..
Kotten och Jessica Jag och Orianda:
Hoppas er jul har börjat bättre.
God Jul önskar jag alla mina bloggvänner och underbara läsare:)

Jul känsla

Har gett min häst vintervila nu så därför rider jag bara lugnt skrittar ut och så vilar hon en del också, fick bli så för eftersom min häst har hela sulor fram så får hon tyvärr styltor och det går inte att rida när det blir kramsnö som det är nu bättre när det är kallt ute, får se hur det är imorgon, måste ju ta en Julridtur imorgon:)
Det är ändå rätt mysigt i stallet när det är snö ute:
Hästarna tycker det är så skönt att komma in och äta:)


Imorgon kommer jag lägga upp bilder på julklapparna och förhoppningsvis ridbilder:)

Den fula ankungen?

Förvånas ofta över hästfolks syn på unghästar och deras näringsbehov. En unghäst har större näringsbehov än vad en vuxen häst har. Varför får så många för sig att det är ok att revbenen syns på en åring? Att det ingår i paketet att en unghäst ska vara ful? En unghäst ska inte vara bukig och sedan tunn över ryggen. Det gäller att satsa på ett bra grovfoder annars kan det bli rätt dyrt med proteinrikt kraftfoder. Sedan överskattar många hur mycket hö ett föl äter, dom äter inga 10 kg utan snarare runt 5-6 kg som max, fodrar man då med hösilage så blir det ännu svårare att få i hästen det den behöver.
Så som den här hästen ser ut är inte ok och jag skulle aldrig köpa en unghäst som såg ut så:


Hästen har klar proteinbrist, revbenen syns och tunn överlinje. Brister i utfodringen kan slå tillbaka senare rätt mängd mineraler etc utgör grunden för hästens hållbarhet, därför är det viktigt tycker jag att inte köpa en häst som blivit undernärd i unga år. Sedan är det givetvis skillnad på om hästen är väldigt svårfödd och den tappar under någon månad och man agerar fort och fodrar upp den, det kan vara svårt ibörjan att veta fölets behov då den precis är avvand, alla hästar är inte tabellhästar och kan kräva lite extra.

Mönstersöm

Tycker det är väldigt fint med träns, grimmor, tyglar etc som har mönstersöm. Problemet med mönstersöm är ju att det kan bli väldigt fult då sömmen inte är vit längre, det bästa är att inte smörja på sömmen. Tyvär gjorde jag misstaget att köpa Dyon tyglar med mönstersöm och där har sömmen blivit väldigt ful även fast jag inte smörjt den så det syns inte så mycket att det är mönstersöm där längre.
här var dom nya och fina


Ni som har tyglar med mönstersöm hur har ni lyckats hålla dom fina?

Antares

Äntligen har jag hittat en webshop som säljer Antares schabrak och inte bara förbyglar, hjälmar etc.
Schabraken finns i både allround och dressyrmodell kostar från 539 kr
Du hittar dom på www.segcompany.se
även sadelöverdrag finns


Kan dom inte börja sälja luvan också?

Tell it how it is....Tillägnar den här låten till alla osympatiska elaka människor som finns framförallt en för att du har vänt upp och ner på allas tillvaro, hoppas du lever lycklig i alla dina dagar ... 
Låten är skriven och framförd av Michael Jackson- min styrka och tro på mänskligheten R.I.P
Och alla ni underbart härliga människor lyssna och njut speciellt om ni har blivit svikna, vilket jag tror vi alla har blivit någon gång i livet.

Svensk Ridsport

Idag var jag iväg till Kungsbacka för att handla de sista julklapparna. Blev en sväng till Svesnk ridsport för att peka ut vad jag önskar mig i julklapp:)
Fick äntligen besked om mina stigläder också dom gick ju sönder efter att jag bara använt dom i ca 5 månader. Så nu skulle dom skicka ett par nya åt mig men nu har jag ju ingen användning för dom längre då jag har ny sadel och den är ju brun jaja får väl sälja dom helt enkelt. Kommer väl lägga ut dom här på bloggen sedan om någon är intresserad:)
Mycket Dyon i affären:

Fråga

Fick en fråga igår från en läsare:
Du har ingen extriörbild/uppställningsbild på Orianda? :)
Svar: Har ingen uppställd bild utan sadel men kan lägga upp dom bästa jag har med sadel:)


Jag tycker hon har bra exteriör, inga direkta brister men ingen häst är ju perfekt förstås, hon har ju rätt stora hovar men inget som påverkat henne då hon ändå har starka hovar. Sedan ska en hopphäst ha stora hovar, även om stora hovar inte måste innebära 5:or då förstås;)
Visst är det också en smaksak vad som tilltalar en och jag gillar hästar som är lite maffiga utan att vara tungridna sedan är såklart benen viktiga och bogen ska vara bred, inget allt för sluttande kors. Sluttande kors leder till sämre gångarter och hästen har svårt att sätta under sig.

Nytt täcke

Idag är det väldigt kallt -10 så jag tog fram mitt nya täcke för att ha det på idag. Köpte det i våras men har inte ens provat det då det var för varmt när jag köpte det. Det är ett Eskadron täcke 300 gram tjockt, strl XXL. Det kändes väldigt fluffigt och lätt. Köpte det från tyskland kostade kanske 700 kr på rea ord. pris var ca 1400 kr. Slängde på det efter ridturen.

Skimmelpower:)

Idag red vi ut en sväng i snön, "Kotten" fick följa med ut nu när Celebrity är avvand, hon har inte blivit riden på flera år då hon bara gått i aveln så lite ringrostig är hon ju men var glad att få komma ut.
Ursäkta våra fula thermoridbyxor haha usch hemskt att rida i så tjocka kläder:)
Ja annars har man fått jaga hästar idag då Celebrity sprängde två staket för att komma till sin mamma, jäkla unge.
Kotten och Jessica:


Jag och Orianda:


Rädd för någonting:
båda två:


Vi rider iväg, helt ovetande att vi hade en paparazzi bakom oss haha:


har ni också ridit ut i snön idag?

Det suger

när man inte hittar det man tänkt köpa. Skulle köpt 2 saker på My One men dom hade inget av det, dåligt tycker jag säljer man sadlar i ett visst märke så borde man väl också ha lädervårdsprodukter i det märket? Märkligt.
jaja så det blir till att åka till Svensk ridsport i helgen suck. Var förresten i Varbergs ridsport för 2 veckor sedan, dom har tydligen bytt ägare märkte att dom gick runt och pratade om vilka produkter dom skulle ha kvar och inte men sedan så fick jag mina misstankar bekräftade. Tycker bättre om dom förra ägarna dom var jättetrevliga och så fick jag ju rabatt av dom då också.
Hann även med att brodda imorse, det är det värsta jag vet med att ha häst, det är så jävla tungt,  hästen står ju still så det är inte det som är problemet jag orkar bara inte det är för tungt. Vi brukar vara två en som håller och en som rensar och skruvar men jag fick klara det mesta själv idag, skulle lätt kunna betala någon för att brodda min häst frågan är bara vem?haha


R.I.P saknar er:(

Kompis

Idag kom hingstfölet som ska vara sällskap till Celebrity. Han är e: Magini-Artist han är lika gammal som Celeb.
Celeb förstår sig inte riktigt på det här med andra hästar ännu men jag tror dom kommer bli jättebra kompisar sedan. De var väldigt olika varandra, den var väldigt ädel medans Celeb ser ut som en biff haha.
Hej på dig


Var är mamma?


Nu ska jag in till stan för att handla julklappar:)

Back on track

Jag har tillfällig minnesförlust just nu, hur länge är det man ska vänja in det på hästen nu igen?
Vad tycker ni egentligen om BoT? Hjälper det verkligen eller är det bara lurendrejeri? Inbillar sig folk att det hjälper för att dom vill att det ska göra det?

Jag är med

och tävlar, gör det du med:) http://tavlingsryttaren.blogg.se/2009/december/bloggtavling.html


hoppning

du missar väl inte hoppningen nu på Eurosport, Top ten finalen just nu:)


Läskigt

Visst är det läskigt när man precis sitter och tänker på något så dyker det precis upp? Satt och tittade på gamla bilder på Billie Jean som vi sålde förra vintern och precis då går jag in på mailen och ser att hennes nya ägare har mailat, kul men mystiskt att det ofta dyker upp just när man tänker på det..
Hon är ju 2,5 år nu så hon har påbörjat inridningen lite smått.
Imorgon kommer förresten hingstkompisen till Celebrity så det blir spännande.
fick två bilder på henne en från i somras och en hur hon ser ut nu, visst är hon lite lik sin pappa Aerline H?
Det börjar närma sig...


Nu är det bara 9 dagar kvar till julafton kul:) ska köpa julklappar denna veckan, vet ännu inte om jag ska köpa någon hästrelaterad julklapp till någon men troligtvis inte. Ska ni ge bort något i ridväg i år? isåfall vad?

Videoblogg

har tänkt göra ett videoinlägg i bloggen men vet inte riktigt vad det ska handla om än, har ni någon idé vad jag ska prata om eller visa?:)


Vad kostar din häst?

Att hästar kostar en hel del pengar vet väl dom flesta, men vad stallhyran kostar varierar en hel del beroende på stall, foderpriser, län osv. Har för skojs skull räknat ut vad min häst kostar varje månad, jag räknar bara med fasta kostnader som spån, hö, kraftfoder, hovslagare och försäkring, räknar alltså inte med tävling och träningar då det varierar.
Totalt blev månadskostnaden 2 800 kr och då finns det inget jag kan dra ner på då min häst är rätt lättfödd och får bara några dl kraft som godis. Jag skulle iförsig kunna ge havre istället för krafft 125 men hon har redan överskottsenergi så vill helst inte ge havre.
Totalt kostar våra 5 hästar ca 11 000 kr i månaden. De största kostnaderna är spånet och hovslagaren. Det är helt sjukt att bara spånet kostar 2700 kr i månaden! Spånet har blivit så dyrt mot förr en bal kostar nu 75 kr, kommer ihåg när en bal kostade 45 kr.
Vad kostar era hästar i månaden, och hur skulle ni kunna dra ner på kostnaden?
Ni som har många hästar hur gör ni för att hålla nere kostnaderna? Har ni bädd? Köper in allt på pall/bulk?Har ni en snäll bonde som tar hand om gödslen?


Hjälp

Det står helt still i hjärnkontoret idag, det kan ju bero på att jag är sjuk för tillfället. Därför får ni jättegärna säga vad ni vill att jag ska skriva om idag, vadsomhelst!
Förresten så ringde jag på den här lastbilen idag:


kanske blir det en sådan ska bara kolla upp vikten först:)

Hästens vikt

Tycker det är rätt kul att ta reda på vad olika hästar väger. Min erfarenhet är att viktmåttband inte stämmer så bra iaf inte på större hästar, tror min häst bara vägde 600 kg enligt måttband, men jag har aldrig trott på det så jag har alltid gett avmaskningsmedel för 700 kg. Vägde henne på klinik detta året hon vägde 700 kg:)
Blir nyfiken att veta hur mycket era hästar väger?


Helande

Idag var en sådan dag då det mesta känns meningslöst.. alltid när jag är nere så börjar jag alltid tänka på hästar man haft och andra djur som inte finns med oss längre detta gör mig givetvis ännu ledsnare... gick ut med hundarna en sväng i skogen, det känns nästan som att naturen är helande iaf för mig som är uppvuxen på landet, om jag är ledsen söker jag mig alltid ut i naturen, för att samla krafter och för att finna en mening. Det var så vackert i skogen, kändes verkligen som att naturen log mot mig. Tog lite bilder i vår skog:


Gosade lite med hästarna också
Celebrity:


Orianda, hehe vad lustigt hon står


Paddocken, den är väldigt högt upp lite som en stor scen:


KWPN:s framgångsrecept

KWPN är utsedd till ledande avelsorganisation inom både hoppning och dressyr i år genom internationellt framgångsrika tävlingshästar. KWPN har för sjätte året i rad blivit bästa hopphästproducent. KWPN:s bruksprov för hingstar är likt ASVH:s i tid och längd men man testar även hingstarnas temperament och inre egenskaper ihop med deras  talang för hoppning eller dressyr. KWPN:s hästar är idag känd för sin arbetsvilja och goda hälsa.
En del i dett a är att röntga stona innan de sätts i avel, något som det uppmuntras till genom att ge poäng för god hälsostatus. (Mitt egna sto har till exempel ett predikat alltså en merit att hon har genomgått samma hälsoundersökning och röntgen som godkända hingstar har, predikatet heter PROK)
KWPN betonar också vikten av kompensationsavel, alltså att välja en hingst som kompenserar för stoets svaga egenskaper men inte tar över på  områden som är starka. I svensk avel talas det istället ofta om att förstärka redan starka egenskaper.
Slutligen är temperamentet en nyckelfaktor för att en häst ska bli framgångsrik inom sporten. Arbetsvilliga och samarbetande hästar med goda rörelser eller hoppförmåga som håller länge, det är avelsorganisationens vill representera i hästvärlden.
Du kan läsa mer i senaste Ridsport eller på KWPN:s hemsida.
Voltaire en framstående KWPN hingst:

Nyhet från Equiline

Dessa otroligt fina set schabrak+luva från Equiline finns endast i begränsad upplaga.

"Equiline glitter collection"

"Equiline Flag collection"


Du hittar dom här eller i din närmaste ridsportaffär: http://www.ridsportbutiken.net/

Bilder från idag

Busig hund:

haha han sitter som en groda:)
Förresten så ska vi byta ut vår transport mot en B-kortslastbil istället, vet ni någon bra?


Ny sadel?

REA på Schockemöhles hoppsadel Toronto. Ord. pris 1 895 euro. Nu 990 euro. Du hittar den på http://www.selleria.info

Kavajer

Ny kavaj ska iallafall jag införskaffa till tävlingssäsongen 2010. Här kommer lite tips på fina kavajer som finns till bättre priser utomlands.
Animo Quoksory pris i Sverige ca 5 195 kr. Här hittar du den för 329 euro: http://www.horseland-shop.de


Animo Quinar pris i Sverige ca 4 795 kr. Här hittar du den för 329 euro: http://www.horseland-shop.dePikeur Ghia den nya funktionskavajen pris i Sverige ca 4 565 kr. Här hittar du den för 389 euro: http://www.calevo.com


Hästar- mer hållbara förr?

Ibland både läser och hör jag hur folk beklagar sig över att så många hästar är skadade idag. Att hållbarheten inte är densamma som den en gång var. De skador som är bland de vanligaste idag är ledinflammationer, och visst känns det nästan som att var och varannan häst har drabbats av kotledsinflammation någon gång i sitt liv. För mig är det väldigt svårt att svara på varför dessa hästar har drabbats då ingen av mina hästar har haft det i min ägo *peppar peppar*
Givetvis ställs det högre krav på hästarna idag, känns som varenda kotte snart tävlar MSV. Vemsomhelst kan idag skaffa häst och åka ut och tävla, detta märks tydligt på tävlingsplatser speciellt på lägre nivå, ridkunskapen är skrämmande låg. Det känns "ute" att rida på ridskola, unga tjejer får istället en outbildad travhäst att rida omkring på hemma utan tränare.
Förr var det inte vemsomhelst som höll på med avel, kunskapen gick i arv. Vemsomhelst tävlade inte på hög nivå nej det var främst de adliga eller militären. Å andra sidan var inte veterinärvården i närheten av vad den är idag, kanske därför man hör talas mer om alla dessa skadade hästar idag för dom får chans efter chans att bli bra med hjälp av nya tekniker och mediciner.
Jag tror folk idag gör väldigt mycket efter eget huvud vissa skrittar fram i en kvart andra i fem minuter, förr pågrund av ridskolan så gjorde de flesta likadant, ridskolan var ofta rätt militärisk. Tycker mig se många rida efter nötningsmetoden, känns som dom nöter ut hästen både psykiskt och fysiskt. Trava runt runt i samma tempo, i samma statiska form i en kvart kan omöjligt vara hälsosamt. Sedan när det kommer till hoppning så sägs det att hästen bara har ett visst antal språng i sig i dens livstid, hur många är individuellt. Detta kan jag också se på träningar att det nöts för mycket, varför hoppa så förbannat många språng när hästen gör rätt hela tiden? Tror detta lätt leder till överbelastningsskador. 
Jag tror med andra ord inte att dagens hästar är mindre hållbara, däremot kan jag undra om vi omedvetet avlar på defekter och sköra individer.Nuförtiden är ju tex både Islandshästar och araber som alltid setts som tåliga och hållbara raser drabbade av spatt och araber cystor. Hur kan det blivit så?Känns som hästaveln är påväg att gå samma väg som hundaveln med specifika rasproblem och sjukdomar.
Mycket av det jag skriver nu är generaliseringar, allt för att få igång en debatt, vad tycker du, var hästarna mer hållbara förr? Hur ska man gå tillväga för att få mer hållbara hästar och mer kunskap hos dagens ryttare? Kanske dags att skriva en slags bibel om hur man ska sköta och rida sin häst för att den ska hålla? En bibel som blir en oskriven lag. 

Bloppis

Ska sälja mitt Nathebett som jag köpte på Charlies för bara några veckor sedan. Det är för milt för min häst. Strl 13,5. Endast använt 3 ggr så det finns inga märken eller slitage på det. Nypris 550 kr. Lägg ett bud dock lägst 200 kr. Maila till manhattan2006@yahoo.se vid intresse.
Bild på bettet:Inte mycket

har hänt idag, är förskyld och har feber så det blev longering idag. Orianda hade lite överskottsenergi, hon som annars lyssnar så bra på rösten vid longering ignorerade mig totalt idag och ville bara trava när det var skritta hon skulle göra. Såg att en bil körde upp för backen och ställde sig utanför huset, skumt tänkte jag så jag gick dit för att titta efter en stund, ingen satt i bilen men så helt plötsligt kastar sig hästen iväg och är rädd för något som jag inte ser, hör inget heller. Så jag fick gå upp till stallet och släppa in henne i boxen för att titta vem det är. Då ser jag en gubbe som går runt ehh tänkte jag, så sa jag hej och han sa hej, tystnad jag står som ett frågetecken och sedan säger han att han är från Jordbruksverket och skall mäta ut betesmarken. Blev ju rädd brukar inte dyka upp folk oanmält hit direkt, blir ju inte bättre av att man har hästar som överreagerar då undrar man ju vad det är.


SHV

Svenska hästars värn känner väl dom flesta till, men alla kanske inte känner till att det går att anmäla sitt stall som akuthem till vanvårdade hästar. Har nu läst mer om detta och funderar starkt på det, det enda jag funderar över är smittorisken men då vi har 2 stall så borde det ändå gå att lösa på ett smart sätt. Skulle du kunna tänka dig att sköta om en vanvårdad häst?Varför, varför inte? Eller du kanske redan gör det? berätta gärna:)
Läs mer här vad det innebär, vilka kostnader osv: http://www.shv.org/hastar-akuthem.html

Det kan löna sig

att göra lite research om man är ute efter en viss produkt, på det sättet kan man tjäna hundratals och ibland tusentals kronor. Jag funderar på att köpa en Freejump Carbon collar.

En brösta. Två elastiska rep. Två T-handtag. Free-Jump Carbon Collar hjälper ryttaren att utveckla en mjuk hand och bra balans. Den ser till att kontakten mellan ryttarens hand och hästens mun förblir mjuk genom hela språnget. Utmärkt till hästar som är svåra i munnen, som är heta och springer mot bettet. Många ryttare på toppnivå använder Free-Jump, bland andra Ludger Beerbaum. Free-Jump Carbon Collar är gjord av följsamt kolfiber, rotproof EVA-foam och franskt läder.

På segcompany kostar den 2 577 kr men på Hepshop kostar den 1 349 kr lite skillnad om man säger så.

Någon som testat den isåfall fungerar den bra?

Veckans Fynd!

Sprenger Bow Balance är ju rätt dyra i Sverige kostar mellan 1600-1800 kr. Jag köpte mina för 2 år sedan från Tyskland för ca 1200 kr. Hittade en affär som säljer dom för 104 euro. Kolla här:
http://cgi.ebay.de/Bow-Balance-Sprenger-Sicherheitssteigbuegel-Steigbuegel_W0QQitemZ380178448835QQcmdZViewItemQQptZSattelzubeh%C3%B6r?hash=item588466c1c3


Söt

söt liten häst jag hittade till salu. Valack 4 år e: Odermus R. Pris mellan 40-60 000 kr.Film

Red bara en 90 cm och en 1 m igår eftersom det är första riktiga banan hon hoppar sedan hon var sjuk, för er som inte vet så fick hon en allmän infektion som tog ett tag för henne att bli frisk från då immunförsvaret var lågt. Hon har varit frisk ett bra tag nu men har inte hoppat så mycket för att jag har velat skynda långsamt, hennes kondition och styrka är ännu inte på topp så därför var hon lite loj till 1 m rundan. Hon hade inte fått mat heller mer än frukost eftersom jag inte visste att dagen skulle bli så lång, hade lite dåligt samvete över det själv hade jag inte ätit något heller så min hjärna var inte på topp heller men hästen rädda mitt hjärnsläpp kan vi säga haha. Jaja skratta lite kan man ju iaf göra. Red lite dåliga vägar i första rundan så fick ett pet där, i andra rundan var hon som sagt lite trött och jag lite för passiv ingen bra kombination. Första rundan var det bättre flyt men hon var väldigt spänd som hon brukar bli inne, hon är verkligen en utomhushäst.
jaja jag bjuder på det iaf:)

Pay n Jump

Var iväg till Kungsbacka idag på en Pay n Jump. Hade ingen aning om hur många som skulle starta så jag tänkte att jag är där vid första start, det borde jag inte tänkt. Det var sjukt mycket starter, jag kom dit 10 men starta inte första klassen förrens vid halv 2 jag höll på att dö av köld och hade tråkigt. Sista starten blev vid 3. Är nöjd med hästen även om hon blev lite trött av all väntan. Jag däremot var jättetrött och har ont i ryggen så min hjärna var inte på topp. I andra klassen höll jag på att hoppa fel hinder en gång haha vet inte vad jag höll på med men kom på det i sista sekund så tur att man har en reaktionssnabb häst,  blev felfri och fick en rosett:) Blir film imorgon.

Bästa lädret

Det här med läderkvalité är inte lätt alltså den saken är säker. Ofta så tycker jag att lädret ser fint ut och så en dag så undrar man vad som hänt? Av alla olika märken jag provat så måste jag säga att jag är mest nöjd med Stübben och CWD även Equipe faktiskt. Är inte så nöjd med mitt Dyon träns tycker lädret rynkar sig lite väl mycket på vissa ställen och så har snokremmen töjt sig en del och det är inte ens ett år! Andra märken som inte varit bra är Glengordon och Paris Tack.
Vilket lädermärke föredrar ni?Virvlar

Det finns en bok som heter TTouch -Konsten att tolka hästens karaktär.  Metoden går ut på att man med hjälp av att titta på hästens utformning av näsborrar, mungipor, mule, ögon, virvlar m.m ska kunna tyda dens temperament. Tex att hästar med små ögon har ofta svårt att lära och är omedgörliga medans en häst med stora ögon oftast är ambitiös och litar på människor. Det som fascinerar mig mest med detta är just det som skrivs om olika virvlar. Tex om hästen har en virvel mitt i pannan då är det oftast en okomplicerad häst medans tex en häst med två virvlar ofta hetsar upp sig i onödan och överreagerar. Medans en häst med 3 virvlar ofta tyder på en komplex men inte helt oförutsägbar individ.  En lång virvel framme mitt i bringan upp mot halsen såg beduinerna som otur, många hästar som hade detta betedde sig nämligen lynnigt, okontrollerbart och ibland helt galet.

Min egen erfarenhet av detta är att det stämmer rätt bra faktiskt. Har bara haft en häst som har haft 2 virvlar i pannan en häst vi födde upp, och hon hade verkligen lätt att överreagera och hetsa upp sig för saker. Sedan har jag faktiskt haft 3 stycken hästar med den rivna kragen som det heter, alltså en lång virvel mitt i bringan och alla dessa hästar har varit speciella, väldigt snälla men också nerviga och lättskrämda. Min nuvarande häst har den rivna kragen och hon är ingen lätt häst. Vad jag vet är det inte så vanligt med just den rivna kragen. Jag tycker verkligen att detta är jätteintressant. Har era hästar den rivna kragen eller 2-3 virvlar i pannan? Tror ni att det ligger nåt i detta? Berätta gärna!

På den här bilden syns den långa virveln mitt framme på halsen jättetydligt:


Tadaa!

Skam den som ger sig som man brukar säga... tänkte att jag skulle prova gjorden en sista gång för nu har ju sadeln satt sig mer så jag tänkte att det fanns en liten chans att den skulle passa. och gissa vad? Det gjorde den! så nu behåller jag den så slipper jag allt krångel, ska genast ringa till MyOne och säga  att jag ska ha kvar den. Ibland har man tur, det gäller att ha lite is i magen.
Sedan fick jag precis reda på att vi fått gratis biljetter till Göteborg horse show, vi brukar alltid få VIP biljetter till en av dagarna så det var ju bra att det gick iår med:)
Var lite blött i paddocken så den blev smutsig:


Glad häst:)

Frågor

Tänkte svara på några frågor som läsare har skrivit.

Hej kan du inte lägga ut länkar till lite webbutiker? både svenska och utlänska, du verkar ju veta vilka dom flesta är =D
mvh magda
Svar: Jag har lagt ut tips på affärer väldigt nyligen och en gång för längesedan så du får gå tillbaks och titta lite:)

vart ligger charlies? har vartt i vetlanda men det är ju bara en filial. Antar att du inte var där då de e ganska litet :P
fast håller med dej det är en riktigt bra affär med många saker som man känner att man inte kan klara sej utan haaha
Svar:  Charlies ligger i Jönköping, det är en jättestor affär värd att besöka! En av Sveriges bästa affärer enligt min mening.

Apropå ditt inlägg om hästbloggar, kan du inte skriva vilka du följer och varför. Lite rekomendationer sådär. Finns det någon som inspirerar lite extra, när det gäller ridning/övningar/motivation/utrustning?
Svar:  Jag är faktiskt riktigt dålig på att följa bloggar läser inga modebloggar och inte så många hästbloggar. Finns ingen jag läser varje dag men precis som många andra så brukar jag kolla in Mikaelas blogg tävlingsryttaren och sedan kollar jag in då och då på dom flesta hästbloggar som finns på bloggtoppen. Sedan har min kompis som flyttat till Tyskland för att jobba med hästar precis startat en blogg den brukar jag läsa nu http://lisastyskland.blogg.se  Jag brukar alltid kolla in alla läsares bloggar också förstås alltid spännande när man hittar nya:)

Hej!
Bra blogg!
Kan du inte skriva lite om din häst, ålder, vad den gjort tidigare, vad ni har får mål 2010? =) hur kom det sig att du som är så liten och kort valde en så stor och grov häst?
Svar: Jag ska absolut skriva mer om min häst har tidigare skrivit om hennes härstamning. Varför jag valde en stor häst ja det var en bra fråga:) Jag köpte egentligen en häst som var ännu större en fux e: Zeppelin men när vi hade betalt och skulle åke hem så gick den inte att lasta, något av det värsta jag varit med om, ägarna blev dessutom dumma mot hästen så vi fick säga till dom att avbryta för det var inte rätt mot hästen, så det blev inte den hästen och det är jag väldigt glad för såhär i efterhand för den hade nog ett riktigt hårt psyke var fem år men var som en treåring i utbildningsståndpunkt. Jag provred hästar i många storlekar men när jag till sist provred min häst så var det kärlek vid första ögonkastet kan man säga. För det första är jag svag för skimlar, hon var min drömhäst hur jag vill att en drömhäst ska se ut, och ja jag skulle aldrig köpa en häst som jag inte tyckte var jättefin, den ska ha något speciellt. Visste direkt när dom visade henne att hon skulle pssa mig, om man vet vad man gillar för hästar så går det ju att se. När jag sedan red så sa mamma innan jag sa det att vi tar henne. Så vi bestämde oss direkt. Jag tycker inte att hennes storlek är ett problem för det är ju hur hästen är att rida som är det vikitga, visst kan hon bli stark och hon är ingen lätt häst, något som inte märktes vid provridningen men efter att ha haft henne i flera år så tycker jag att alla andras hästar är väldigt lätta att hantera så det är väldigt lärorikt. Det viktigatse för mig är att en häst är bra att rida att den är välriden och vill göra sitt bästa. Sedan om den är jobbig att hantera på marken det kan jag ta, sålänge den inte bockar eller stegrar sig när man rider. Jag känner ju hästen utan och innan men hon går inte ihop med alla inte för att hon är dum utan för att hon kan bli väldigt orolig och rädd för ingenting och kan då gå över folk.  En enmanshäst kan man säga och jag skulle aldrig någonsin sälja henne. Jag valde en stor häst därför att hon passade mig helt enkelt, jag rider inte på styrka utan på känsla och vikthjälper, på styrka kan man aldrig vinna ändå, sedan är sporrar ett måste när man är kort=P


Ett steg närmare..

Hade som sagt möte med Equalityline imorse. Det gick jättebra, hon var hur trevlig som helst. Hon tyckte att läget var bra för butiken. Hon frågade oss en del och vi hade även några frågor till henne. Vi fick en lista på startordern som är den första ordern man får göra, det är Equalitylines bäst säljande varor, allt från pälsglans till täcken. Så nu är nästa steg att gå till banken så att vi sedan förhoppningsvis kan registrera vårt företag, först då kommer Equalityline att lägga till oss som sin kund. Troligtvis blir det möte hos banken nästa vecka.

Nu till det mindre bra då. Jag vet inte vad jag ska ta för gjord, hörde med CWD och dom har bara 145 som störst, Butet vill jag inte ha för färgen är inte fin, så vad gör jag? Har hört med CWD om det går att specialbeställa, får se vad dom svarar.Sadelgjordsångest

tack för alla tips, haha nu får jag ännu mer beslutsångest bara. Någon tipsade om HG, Pariani och Devoucoux men ingen av dom finns i 150. Som det ser ut nu är Butet mitt enda hopp, har hört av mig till CWD och frågat om deras storlekar hoppas dom har 150. Butet har ju jättefint läder men tycker att designen är lite tråkig tyvärr och är osäker på om deras mörkare färg passar sadeln, CWDn känns lite roligare, jaja får se, hoppas bara inte affären strular allt för mycket dom kanske inte låter mig få pengarna tillbaka, jag trodde som sagt att jag kunde göra ett byte det var det som var sagt dom visste inte att 150 inte tillverkas längre, så min Prestige gjord ligger ju kvar här. Struligt värre. Jag kommer inte in på Equalitylines hemsida heller så jag kan titta på vilka modeller som finns i 150. jaja fortsättning följer:) Imorgon måste jag ha bestämt mig.
Nu ska jag snart sova och förbereda mig inför mötet med Equalityline imorgon!


Hjälp!

behöver hjälp fort. Dom ringde från MyOne tydligen så gör inte Prestige sina gjordar i strl 150 längre. Så nu måste jag bestämma mig för ett annat märke. Så då är frågan vad ska jag välja det står mellan

1. Butet pris 5 175 kr


2. CWD pris 2 890 kr


Någon som vet vilken som är CWDs största storlek förresten?
Kom gärna med fler förslag om ni kommer på något annat märke.

Nu händer det grejer

Imorgon är det dags för möte med Equalityline. Spännande känns jättekul det är ju det här jag har väntat på. Ska visa lokalen och helt enkelt var det ligger, prata och få listan på de produkter som ingår i startordern.
Om ca 2 veckor kommer också ett hingstföl hit som ska vara sällskap till Celebrity så idag börjar vi med avvänjningen, det är alltid lika roligt, eller inte:/
Vi har alltså inte köpt någon hingst utan det är en annan som äger den och också behövde sällskap till sin, spännande att se vad det är för filur:) tror den hade Artist i stammen iaf.
Önskningar kan slå in


Skrittäcke

Provade skrittäcket som jag köpte på göteborg horse show för första gången idag, det låg bra. Trist att jag haft det i garderoben i nästan ett år, jaja är det inte säsong så är det inte

Godkänd hingst?

Jag slutar aldrig förvånas av hur hemmablinda vissa är när det gäller sina egna hästar. Hur svårt kan det vara att avgöra om ens hingst håller måttet eller inte? Tydligen väldigt svårt för vissa. Det är mycket som krävs för att få en hingst godkänd det räcker inte med att kulorna är kvar och en medioker stam. Även om nu hingsten räcker till vad är det som säger att stoägarna tycker hingsten håller måttet? det finns så många hingstar att välja på att det inte ens räcker med att få den godkänd utan hingsten måste verkligen ha något extra, allt måste vara tipptopp.
Det lönar sig inte att ha en hingst på en hingststation och så får den bara 5 ston om året. Om man tittar på betäckningsresultaten så är det inte så jämt fördelat utan tyvärr är det mycket matadoravel, något jag tycker man borde begränsa ta Corlensky G som exempel, på tok för många ston för en sådan ung hingst det året han fick över 200!
Hingsten ska ha något att tillföra aveln, anledningen att försöka få den godkänd ska inte vara att "jag vill ha en godkänd hingst"
Årets Bruksprov var det väldigt många hingstar som man verkligen undrade vad dom hade där att göra, tycker det är synd att lägga ut så mycket pengar, energi och hopp och så slutar det med pannkaka bara för att det saknas lite självkritik.
Alla kan inte vara bäst så är det bara.


RSS 2.0