KWPN:s framgångsrecept

KWPN är utsedd till ledande avelsorganisation inom både hoppning och dressyr i år genom internationellt framgångsrika tävlingshästar. KWPN har för sjätte året i rad blivit bästa hopphästproducent. KWPN:s bruksprov för hingstar är likt ASVH:s i tid och längd men man testar även hingstarnas temperament och inre egenskaper ihop med deras  talang för hoppning eller dressyr. KWPN:s hästar är idag känd för sin arbetsvilja och goda hälsa.
En del i dett a är att röntga stona innan de sätts i avel, något som det uppmuntras till genom att ge poäng för god hälsostatus. (Mitt egna sto har till exempel ett predikat alltså en merit att hon har genomgått samma hälsoundersökning och röntgen som godkända hingstar har, predikatet heter PROK)
KWPN betonar också vikten av kompensationsavel, alltså att välja en hingst som kompenserar för stoets svaga egenskaper men inte tar över på  områden som är starka. I svensk avel talas det istället ofta om att förstärka redan starka egenskaper.
Slutligen är temperamentet en nyckelfaktor för att en häst ska bli framgångsrik inom sporten. Arbetsvilliga och samarbetande hästar med goda rörelser eller hoppförmåga som håller länge, det är avelsorganisationens vill representera i hästvärlden.
Du kan läsa mer i senaste Ridsport eller på KWPN:s hemsida.
Voltaire en framstående KWPN hingst:

Kommentarer
Postat av: Marie

Mmmm, han är fin, Voltaire. Han är farfar till en av våra KWPN-ston...

2009-12-12 @ 17:47:31
URL: http://flaret.blogg.se/
Postat av: Linnea

Jag har ett KWPN sto e: Negro-Ferro :)

2009-12-16 @ 21:55:26
URL: http://linneagranstrom.blogg.se/
Postat av: hanna

jag har en valack från KWPN, e: Indoctro

2009-12-18 @ 00:36:19

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0