Veckans tips!

Denna vecka handlar det om hur du kan få bort mugg. Mugg kan som vi alla vet vara väldigt besvärligt att bli av med och ställa till med enorma problem. Tyvärr tar inte veterinärerna det på allvar alltid och dom vill absolut inte testa alternativa behandlingsmetoder.
Jag har själv lyckats få en häst som hade svår mugg och som ingen klinik eller veterinär att bli bra i sitt ben. Såhär gjorde jag.
Rakade hela benet, väldigt viktigt huden behöver luft och muggskorporna fäster dessutom bra i hår. Köpte Hibiscrub på apoteket detta tvättade jag benet med och lät det sitta i 15 minuter sedan kan man pilla bort det som behövs och sedan skölja rent. Torka noga benet torrt. Ta sedan zinkpasta på skorpor. Håll alltid benet torrt och rent dvs aboslut inga leriga hagar, om hästen måste gå där det är något lerigt så linda benet ända ner till kronranden. Upprepa behandlingen i stort sett varje dag ibörjan, efterhand om du märker att det börjar bli bättre så kan du göra det 3 ggr i veckan.
Har provat andra schampon som vet har rekommenderat men dom har inte fungerat. Hibiscrub är det enda som fungerat för mig. det måste inte vara zinkpasta som används på skorporna kan även fungera bra med en salva som har tea tree oil i eller annan som mjukar upp bra. Zinkpastan är bra för att motverka att det blir mer krustor då den är uttorkande. Det finns även bra steroidsalvor som tex Betnovat som veterinär kan skriva ut, dock så ska man vara försiktig med att linda benet om hästen har Betnovat insmörjt där eftersom det kan ge upphov till allergiska reaktioner, ha det endast några dagar i såfall.
Om du har en häst med mugg så prova, men ha tålamod mugg är ju trots allt en kronisk inflammation i huden så det kan ta sin tid. Om du provar så skulle det vara roligt att veta om det fungerar för din häst eller inte så hör gärna av dig i såfall. Sist men inte minst om du vill läsa mer om mugg sök på mud fever som mugg heter på engelska då får du fram betydligt mer information än vad som ges på svenska.
Ta hand om er:)


Kommentarer
Postat av: Erika

Bra tips! Min häst har mugg, och har haft det i ca 2-3 månder, har aldrig haft mugg innan i våra ägor. Provade först att tävtta rent med mild tvål, hjälper inte. beställde då en slava som man ska ha till mugg med tee tre oil(stavning?) i. har inte hjälpt, har tagit bort alla skorpor ett par gången, men det både blöder och gör ont på hästen + at muggen kommer tillbaka. Skulle gärna testa ditt tips, men måste man raka hästen?

2009-05-02 @ 13:20:28
URL: http://thoressons.blogg.se/
Postat av: caroline

Hej Erika

Jag kan fortfarande inte kommentera i din blogg tyvärr så jag hoppas du läser detta:)

Raka bara lokalt där hästen har mugg och lite runtom, du behöver alltså inte raka hela benet om din häst bara har mugg på tex kotan.

Har ditt sto fölat ännu? Vårt sto bara kniper, tröttare för varje natt blir man;)

2009-05-02 @ 20:13:43
URL: http://internationalshowjumping.blogg.se/
Postat av: Clara

Ett annat kanonbra tips är att köpa lite tea tree oil och blanda ihop med babyolja.

Tvätta rent och sen smörj in.

Blev av med kraftig mugg på bara några dagar. Dock ska man inte hålla på med den för länge. =)

Annat matnyttigt tips.

2009-05-06 @ 00:07:08
URL: http://diabetikern.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0