Rollkur/Hyperflexion


Det är viktigt, speciellt för ryttare som tävlar i dressyr, att rida hästen i samling. Om ryttaren överböjer hästens hals kallas det för hyperflexion även rollkur. Hästen blir då enligt vissa ryttare mer lösgjord i ryggen och sätter under sig bakbenen mera för att på så sätt förflytta sin tyngdpunkt. Fédération Equestre Internationale (FEI) definierar hyperflexion som en träningsteknik med överböjning i halsens mittregion som inte är möjlig för hästen att bibehålla under en längre period utan att det påverkar hästen negativt´.

Vissa ryttare och tränare anser att ridning med hästen i rollkur gör den mer koncentrerad och lydig. Under de senaste åren har användning av rollkur i dressyrträning blivit en omdiskuterad träningsmetod, eftersom många anser att den orsakar obehag för hästen och därmed har en negativ inverkan på hästens välbefinnande.


Jag tycker det är fel att rida hästen i rollkur och det ser allt annat än trevligt ut, påtvingat är ett bättre ord. Hur seriösa kunniga ryttare kan rida på det här sättet övergår mitt förstånd, därför har jag nu skrivit under här:
http://www.no-rollkur.com gör det du med.

Inte ok:





Kommentarer
Postat av: Karoline

Det är därför som jag inte gillar Anky. Jag tycker att det är hemskt med folk som rider sina stackars hästar så!

2010-02-02 @ 16:38:34
URL: http://karoline.eak.nu
Postat av: Sara

Ja det är en intressant fråga faktiskt! Man får väl mer eller mindre ge och ta på alla punkter men de som jag tycker är viktigast var likt din lista, vi prioriterar samma saker om man säger så. Tog dock temperament ett snäpp högre upp



1. RAS - Individen spelar stor roll men eftersom det är just hoppning jag vill hålla på med så har raserna i sig ganska olika förutsättningar om man säger så.



2. MODELL - God modell är en av de största förutsättningarna för bra hållbarhet!



3. TEMPERAMENT - En häst måste vilja, vill den- kan den! Skulle aldrig gå för mig att köpa en riktigt slö och oengagerad häst som inte verkligen vill arbeta.



4. TEKNIK - Teknik är långt ifrån allt men en bra förutsättning för att få en bra häst.



5. STAM - Bra stam är spännande men väl inne på banan har stammen ingen betydelse. Gillar som dig lite mer ovanligt. Som vissa säger, fråga vad en just svensk uppfödare skulle välja- och välj tvärt om.



Vi hade ju valt en helt oprövad ung hingst till vårt sto först, men sen blev det Cartier i slutet av sommaren eftersom hon inte tog sig på fryst, tråkigt! Men nog har vi allt en trevlig liten krabat nu iallafall =)

2010-02-02 @ 18:23:18
URL: http://ussing.blogg.se/
Postat av: annie

nej fy va hemskt!!!!!

2010-02-02 @ 19:59:22
URL: http://anniehoppryttarinna.blogg.se/
Postat av: ebba var med i min veckansbloggtävling? :)

Hu det ser bara hemskt ut :(

2010-02-02 @ 20:17:06
URL: http://brejjk.blogg.se/
Postat av: Louise

Ute eller inte har inte med saken att göra för mig. :p Jag köper heldre ett schabrak av bra kvalité än absolut senaste modeprylen som verkligen är kasst. :p

2010-02-02 @ 20:39:09
URL: http://reitsport.blogg.se/
Postat av: Louise

Jahaa! Haha, skyller på att det vart en väldigt lång jobbdag. :p

2010-02-02 @ 20:46:10
URL: http://reitsport.blogg.se/
Postat av: Maria

Jag är inte så insatt i detta så vill inte säga så mycket. Men jag kan ju inte påstå att jag tycker den hästen på bilden ser ut att vara behaglig i situationen.. ser spänd och motvillig ut.

2010-02-03 @ 18:02:10
Postat av: Sandra

Efter att ha varit på en clinic för Anky där hon pratade/visade just Roll-kuren så är jag inte emot det.

2010-02-04 @ 10:49:54
URL: http://Sandra.covin.se
Postat av: ponnymamman

Nej, inte ser det trevligt ut iaf. Usch.

2010-02-07 @ 01:30:19
URL: http://envanligponnymamma.blogg.se/
Postat av: Sofia

usch det ser inte alls trevligt ut. Är ju långt bakom lodplan :/

2010-02-09 @ 17:01:08
URL: http://kumpumaki.blogg.se/
Postat av: Fanny

Min ridlärare har alltid sagt att man inte kan tvinga en häst att gå "på tygeln" och därmed tycker jag att man inte heller kan tvinga en häst att gå bakom hand, eller i det här fallet i rollkur. Visst ser det inte trevligt ut men jag tycker ändå inte att det är ryttaren som "tvingar" hästen. Jag har aldrig sett en häst som visar obehag när ryttare använder sig av den här metoden. Däremot ser jag ofta hur hästar protesterar vid krav på högre form. Ofta genom att viffta med svansen väldigt mycket m.m. Säger inte att jag är för rollkur nu. Har bara ingen dålig erfarenhet av den ännu :)

Rolig blogg btw ;)

2010-02-21 @ 20:51:59
Postat av: Hanna<3

ucsh, det är hemskt!

2010-05-26 @ 06:58:00
URL: http://hannabresellss.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0